Ledninger og stik

Ledninger

Skærmet ledning Almindelig ledning

To ledere med skærm

Skærmet ledning bruges til alle „svage“ signaler, der skal „skærmes“ – f.eks. fra mikrofon til mixer, fra guitar til forstærker, mellem mixer og rumklang.

Der er en række forskellige slags skærmet ledning. Undertiden forbindes f.eks. to skærmede ledninger til en „dobbeltledning“ til stereosignaler. Man kan også se, at der er to skærmede ledere indeni skærmen, hvilket ofte bruges til mikrofoner.

          

To ledere med skærm

Almindelig el-ledning bruges til „stærkstrøm“, der ikke skal skærmes, men som til gengæld kræver lidt tykkere ledere (kobbertråde) – f.eks. fra stikkontakt til forstærker og fra forstærker til højttaler.

Mens strømmen i en stikkontakt naturligvis er farlig, er strømmen til en højttaler ikke farlig – selv om der altså bruges en almindelig el-ledning.

Stik

Jack-stik Cannon-stik (XLR-stik)

Jack-stik

Jack-stik er det mest almindelige stik, der blandt andet bruges i forstærkere, i instrumenter og undertiden også i højttalere.

Der findes flere typer jack-stik. Den mest almindelige er den store mono-udgave. Undertiden bruges en stereo-udgave til f.eks. hovedtelefoner. Her bruges dog også ofte et mindre jack-stik, „mini-jack“ (også i stereo).

          

Cannon-stik

Cannon-stik bruges først og fremmest i mikrofoner. Det kan dog også ske, at mikrofonindgangen i mixeren skal have cannon-stik (i bedre udstyr). Også i højttaleren skal der undertiden bruges cannon-stik.

Der findes en række andre typer stik, blandt andet:

Net-stik bruges til stikkontakten i væggen.

Phono-stik har et enkelt ben med en kappe udenom. Det bruges undertiden i forstærker, i rumklang, i båndoptager og typisk i almindelige stereoanlæg.

DIN-stik har 5 ben i en halvcirkel med en kappe udenom. Det brugtes tidligere meget i almindelige stereoanlæg, f.eks. i båndoptager eller i radioen. Nu bruges det næsten udelukkende som MIDI-stik. MIDI er ikke lydsignaler, men en form for „beskeder“ som elektroniske intrumenter (f.eks. synthesizer, computer, el-trommer) kan sende og modtage.